Energieverbruik in België: tendensen in 2024 

/ Charlotte

Met de blik op 2025 en in het licht van de energietransitie zal het energieverbruik in België een belangrijk thema blijven. Naargelang het type energie (aardgas of elektriciteit), de regio, het type woning en de verbruiksgewoonten zien we verschillen. Welke factoren dragen bij aan deze tendensen in het energieverbruik in België in 2024? We werpen een blik op de huidige trends op basis van de meest recente gegevens.  

Gemiddeld elektriciteitsverbruik in België in 2024  

Stabiel maar geoptimaliseerd verbruik  

 Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van Belgische huishoudens in 2024 bevond zich tussen 3.000 en 3.500 kWh per jaar (voor een standaardhuishouden). Huishoudens die gebruik maken van elektrische verwarming zien dit echter oplopen tot 7.000 à 9.000 kWh/jaar. Door het toenemende gebruik van zonnepanelen waren sommige huishoudens in staat om hun nettoverbruik verlagen door hun eigen productie te verbruiken. Dit helpt ook om energie te besparen en de afhankelijkheid het openbare elektriciteitsnet te verminderen. 

Regionale verschillen

We zien per regio verschillen in het gemiddelde elektriciteitsverbruik:  

  • Vlaanderen: gemiddeld 3.200 – 3.500 kWh/jaar   
  • Brussel: 2.500 – 3.000 kWh/jaar (groot aantal appartementen)   
  • Wallonië: 3.500 – 4.000 kWh/jaar (meer verspreide eengezinswoningen)   

Deze verschillen kunnen worden verklaard door de stedelijke dichtheid, de woningtypes en de aanwezigheid van energieverslindende apparatuur.   

Gasverbruik in 2024: een geleidelijke daling  

Een daling van het gasverbruik  

Door volop in te zetten op isolatie en het toenemende gebruik van warmtepompen zagen we het aardgasverbruik in België dalen. In 2024 zag het er als volgt uit:   

  • Kleine woningen (appartementen, rijhuizen): 8.000 tot 12.000 kWh/jaar   
  • Eengezinswoningen: 15.000 tot 20.000 kWh/jaar   
  • Grotere, slecht geïsoleerde woningen: tot 25.000 kWh/jaar   
     

Regionale verschillen  

  • Vlaanderen: 12.000 – 16.000 kWh/jaar, met voornamelijk gebruik van gas voor verwarming   
  • Brussel: 9.000 – 12.000 kWh/jaar, een daling door de aanwezigheid van collectieve verwarmingssystemen   
  • Wallonië: 14.000 – 20.000 kWh/jaar, door grotere en vaak oudere woningen   

Factoren die het energieverbruik van 2024 beïnvloeden  

De impact van energieprijzen  

De fluctuerende energieprijzen van de afgelopen jaren spoorden de Belgische huishoudens aan om hun verbruik aan te passen. De energieprijzen in 2024 stabiliseerden enigszins, maar het consumentengedrag bleef voorzichtig, weliswaar minder restrictief dan in 2022-2023.   

Energie-efficiëntie in woningen 

De aandacht voor isolatie- en energie-efficiëntie en de vervanging van oude boilers door innovatieve systemen (warmtepompen, condensatieboilers) hebben ook bijgedragen aan de vermindering van het energieverbruik.   

Ontwikkeling van hernieuwbare energie  

Hernieuwbare energie in België zit in de lift. Zo werd er meer energie opgewekt via zonnepanelen, vooral in Vlaanderen en Wallonië. Dit verminderde het elektriciteitsverbruik van het net en maximaliseerde de energiebesparing.   

De impact van klimaatverandering  

Een zachtere winter heeft natuurlijk ook invloed het gasverbruik, wanneer de verwarming niet zo intensief opstaat. Omgekeerd doen hittegolven in de zomer het gebruik van airconditioning en bijgevolg het elektriciteitsverbruik toenemen.   

Hoe kun je je energieverbruik in 2025 optimaliseren?  

Nu de energiefacturen voortdurend onder de loep worden genomen, hebben we hier enkele tips om je elektriciteits- en gasverbruik in 2025 te verlagen.  

Verbeter de isolatie je woning  

  • Installeer dubbele of driedubbele beglazing   
  • Isoleer zolders en muren   
  • Let op het afdichten van kieren en spleten voor tocht  

Pas je gewoonten aan  

  • Geef de voorkeur aan energiezuinige apparaten   
  • Verlaag je verwarmingstemperatuur tot 19°C overdag en 17°C ‘s nachts   
  • Gebruik programmeerbare stopcontacten en vermijd sluipverbruik  
  • Regel het gebruik van airconditioning in de zomer   

Investeer in energiebesparende oplossingen

  • Installeer zonnepanelen om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet   
  • Kies voor een warmtepomp of hybride verwarmingssysteem   
  • Vervang oude verwarmingsketels door efficiëntere modellen   
  • Gebruik een slimme thermostaat om je energieverbruik te optimaliseren   
     

Het kiezen van een energieleverancier die interessante deals aanbiedt die zijn afgestemd op jouw behoeften kan natuurlijk ook het verschil maken als het gaat om energiebesparing.  

Conclusie: een trend naar een beheerst en gecontroleerd verbruik   

Met 2025 in het vooruitzicht zal het elektriciteits- en gasverbruik in België een trend vertonen, dankzij een grotere energie-efficiëntie en een groter bewustzijn van de klimaatproblematiek. Een lager gasverbruik en de ontwikkeling van hernieuwbare energie dragen bij tot deze transformatie. Voor huishoudens blijven een goed beheer van het jaarlijkse verbruik en de keuze van een geschikte energieleverancier natuurlijk essentieel om de energiefactuur onder controle te houden en de impact op het milieu te beperken.  

Lees zeker onze blog voor meer advies over hoe je jouw energieverbruik kunt optimaliseren en tips om volop aan energiebesparing te doen. 

Articles récents

Comment fonctionne un réseau mobile ?

Nous utilisons nos smartphones tous les jours pour passer des appels, envoyer des messages et naviguer sur Internet, souvent sans nous rendre compte de l’exploit technologique qui se cache derrière cette connectivité. Un réseau mobile, qu’il...

Lire l'article

Petits travaux d’isolation pour un été au frais !

Le printemps est le moment idéal pour préparer votre maison pour l’été et améliorer son isolation thermique. Dès maintenant, vous pouvez entreprendre de petits travaux simples mais efficaces pour rendre votre logement plus confortable. Ces amé...

Lire l'article

Comment comprendre votre régularisation annuelle ?

Chaque année, vous recevez une facture de régularisation annuelle pour votre énergie. Elle peut parfois sembler complexe, mais nous allons vous aider à mieux la comprendre.

Lire l'article

Devenez expert en économie d'énergie et bien plus !

Recevez des conseils d'expert, des astuces pour économiser au quotidien, et des offres exclusives directement dans votre boîte mail. Faites un pas vers un avenir plus vert et des factures plus légères !

Combinez énergie et téléphonie et économisez un max !

Commandez dès aujourd'hui votre abonnement GSM et votre électricité. Grâce à cette offre exclusive en Belgique, vous recevez de l'électricité gratuite chaque année en plus de payer moins cher tous vos services. Pour lier vos contrats, vous pouvez aussi nous contacter via notre formulaire en ligne.

Devenez client