Hulp > >

Combineer ik mijn zonnepaneleninstallatie best met een enkelvoudige of tweevoudige meter?

Indien je onder het systeem van gedwongen commercialisering van de injectie valt, heeft een enkelvoudige of tweevoudige meter geen invloed op de winst die je maakt met je fotovoltaïsche installatie.

Onder het compensatieregime is het aan te raden om voor een “normale” meter te kiezen, aangezien zonne-installaties ontworpen zijn om het jaarverbruik te dekken (zonder onderscheid tussen dag en nacht).

We geven even een voorbeeld:
Stel je voor dat je een jaarlijkse productie hebt van 4000kWh (3000kWh in de week en 1000kWh in het weekend) en een jaarlijks verbruik van 4500 kWh.

  • Met een enkelvoudige teller betaal je jaarlijks 500 kWh aan het enkelvoudig tarief aangezien er geen onderscheid is tussen dal- en piekuren.
  • In het geval van een tweevoudige teller betaal je 1250 kWh verbruikt tegen het nachttarief (2250 kWh - 1000 kWh) en 0 kWh verbruikt tegen het dagtarief (2250 kWh - 3000 kWh = 0 kWh), omdat je het negatieve saldo op je dagmeter niet kan aftrekken van het positieve saldo op je nachtmeter. 

    In het eerste geval betaal je aanzienlijk minder dan in het tweede. Daarom is het vaak beter om voor een “normale”/enkelvoudige meter te kiezen.

    Opgelet: De keuze voor een enkelvoudige of tweevoudige teller is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In Brussels bijvoorbeeld kan een tweevoudige meter nog steeds de moeite waard zijn omdat de daken daar vaak kleiner zijn of in de schaduw liggen, waardoor de fotovoltaïsche installatie niet altijd het volledige verbruik dekt.
    Je overlegt dus best eerst met jouw netbeheerder om na te gaan welk type meter voor jou het voordeligst is.

    Merk ook op dat je het type meter administratief kan wijzigen, zonder fysieke tussenkomst van je netbeheerder.
    Elke meter wijziging gaat gepaard met een meteropname en een afrekening. Je moet dus het juiste moment kiezen om de wijziging door te voeren.