Hulp > >

Welk deelsysteem kies ik best?

Momenteel bestaan er in Vlaanderen 5 verschillende systemen van energiedelen. Het gaat om:

1. Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw: In dit scenario kunnen mede-eigenaars investeren in een zonnepaneleninstallatie op het dak van hun gebouw en de geproduceerde energie kosteloos met elkaar delen.

2. Energiedelen met jezelf: In dit geval verdeel je jouw elektriciteitsproductie met jouw verschillende leveringspunten. Zo kun je de stroom die je bijvoorbeeld produceert op jouw hoofdverblijfplaats ook gebruiken voor je tweede verblijf aan zee. Het voordeel van dit systeem is dat je jouw geproduceerde elektriciteit op al je leveringspunten kunt benutten en jouw totale energierekening kunt verlagen.

3. Persoon-aan-persoonverkoop of wegschenken: Je kunt jouw geproduceerde elektriciteit ook gewoon verkopen of wegschenken aan een andere verbruiker (een buur, vrienden, familieleden,..). De verkoper en de ontvanger bepalen in dit geval samen de voorwaarden in een onderhandse overeenkomst.

4. Energiedelen binnen een energiegemeenschap van burgers: In samenwerking met bedrijven en lokale overheden kun je als burger een energiegemeenschap opstarten. De energiegemeenschap kan dan investeren in de productie en uitwisseling van energie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een (wijk)batterij te installeren of oplaadpunten voor elektrische auto's te voorzien.

5. Energiedelen binnen een hernieuwbare energiegemeenschap: Net als bij de energiegemeenschap van burgers kunnen bugers, lokale overheden en kleine en middelgrote ondernemingen energie uitwisselen via een hernieuwbare energiegemeenschap energie

Er bestaat geen "goed" of "slecht" energiedeelsysteem. De keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Raadpleeg de website van Fluvius voor meer informatie over elk deelsysteem.