Verkeerde meterstand doorgegeven, wat nu?

/ Charlotte

Heb je wel eens de verkeerde meterstand doorgegeven of vergat je jouw meterstand door te geven? Wees gerust, in een aantal gevallen is dat niet zo erg. Al kan het soms wel belangrijk zijn om je meterstanden te corrigeren. Lees snel verder om te ontdekken hoe.

Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Er zijn verschillende momenten waarop je je meterstanden moet doorgeven:

  • Bij een verhuis vul je jouw meterstanden in op een energieovernamedocument (klassiek/met zonnepanelen), ongeacht of je een klassieke of digitale meter hebt. Je doet dit zowel voor jouw nieuw adres als jouw oud adres. Deze meterstanden worden dan gebruikt om een afrekening te maken tussen de vertrekkende en nieuwe bewoner van de woning.
  • Als je van leverancier verandert en je een klassieke meter hebt, vraagt je netbeheerder jouw meterstanden op. Zo kan er een afrekening gemaakt worden van je verbruik bij je oude leverancier. De eindstand op je slotfactuur van de oude leverancier wordt gebruikt als startstand bij je nieuwe leverancier. Heb je een digitale meter? Dan worden jouw meterstanden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder en hoef je dus niets te doen.
  • Daarnaast vraagt de netbeheerder één keer per jaar, altijd in dezelfde maand, je meterstanden op voor jouw jaarlijkse afrekening. Voor wie een digitale meter heeft, gebeurt deze meteropname automatisch. Heb je een klassieke meter? Dan geef je jouw meterstanden zelf door.
  • Heb je een digitale meter en koos je voor een maandelijkse afrekening? Dan worden jouw meterstanden maandelijks automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder.

Het is echter niet nodig om de meterstanden door te sturen als je van tarief verandert. Verder is het ook belangrijk om te weten dat je je meterstanden niet aan je leverancier moet doorgeven, maar aan je netbeheerder.  Enkel wanneer je verhuist, stuur je jouw meterstanden rechtstreeks door naar jouw energieleverancier.

Help, de juiste meterstand is niet gebruikt!

Door op tijd de correcte meterstanden door te geven, ben je er altijd zeker van dat jouw afrekeningen gebaseerd zijn op jouw werkelijk verbruik. Loopt er toch iets mis? Wees gerust, Mega staat altijd klaar om je verder te helpen!

Wanneer worden mijn meterstanden geschat? 

Het kan altijd gebeuren dat je jouw meterstanden simpelweg vergeet door te geven. In dat geval zal de netbeheerder jouw meterstanden schatten. Het is namelijk belangrijk dat er een afrekening kan worden opgemaakt (bv. na een jaarlijkse meteropname of na een verhuis). Wanneer het verschil tussen de geschatte en werkelijke meterstand miniem is, is het niet per se noodzakelijk om je meterstanden aan te passen.

Als er daarentegen een verkeerde meterstand werd doorgegeven, omdat je deze bijvoorbeeld verkeerd hebt afgelezen, de netbeheerder een cijfer te veel noteerde of het verschil tussen de geschatte meterstand en de werkelijke stand groot is, dient deze wel gecorrigeerd te worden. Weet wel dat dit enkel mogelijk is in bepaalde gevallen en dat elke situatie apart wordt bekeken. Hieronder geven we alvast mee hoe de procedure om je meterstanden aan te passen precies verloopt.

Hoe kan ik mijn meterstand aanpassen?

Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt, kan het belangrijk zijn om verkeerde of geschatte meterstanden meteen aan te passen.

Ik veranderde van leverancier

In dit geval is het niet zo erg als je de verkeerde meterstanden doorgaf. Laten we dit even uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je geen meterstanden doorstuurde nadat je van leverancier veranderde. De netbeheerder zal die dan schatten. Als hij die te hoog schat zullen er meer kilowatturen aangerekend worden aan het tarief van je oude leverancier.

Wil je de geschatte beginmeterstanden na jouw leverancierswissel aanpassen? Bezorg ons dan zo snel mogelijk een foto van je werkelijke meterstand en het meternummer via info@mega.be. Indien jouw werkelijke meterstand lager is dan de geschatte standen kunnen we deze binnen een bepaalde termijn nog aanpassen.

Ik vergat de standen door te sturen bij de jaarlijkse opname

Ook in dit geval moet je niet onmiddellijk je meterstanden laten aanpassen. De meterstanden zullen dan worden geschat.

Als je bij jouw volgende meteropname je werkelijke meterstanden doorgeeft en de beginmeterstanden ook afgelezen werden, wordt een eventuele foute schatting automatisch rechtgezet. Op die manier betaal je enkel voor jouw werkelijke verbruik bij Mega.

Wil je de geschatte meterstanden in deze situaties toch aanpassen? Dan kan je ons altijd een foto bezorgen van je meter. Je doet dit best zo snel mogelijk zodat wij een aanpassing kunnen aanvragen bij je netbeheerder.

Ik verhuis: juiste meterstanden zijn belangrijk!

De juiste meterstanden doorsturen, waar ze ook voor dienen, is natuurlijk altijd belangrijk. We kunnen het niet dan ook niet genoeg benadrukken: vul het energieovernamedocument in als je verhuist en stuur het zo snel mogelijk door! Het is belangrijk dat zowel de vetrekkende klant als de overnemer het energieovernamedocument invullen en bewaren. Zo kan er later geen discussie ontstaan over de meterstanden. Heb je een digitale meter? Dan zal de netbeheerder, zodra ze de melding van jouw verhuis ontvangen, jouw meterstanden controleren door ze uit te lezen. Deze meterstanden zullen dan gebruikt worden om jouw verhuis verder in orde te brengen.

Als je een volledig ingevuld en ondertekend energieovernamedocument doorstuurt naar Mega om je contract af te sluiten:

  • Garanderen we je eindstanden: 
    Als je ons zo snel mogelijk na je verhuisdatum een correct en volledig ingevuld en ondertekend energieovernamedocument bezorgt, zien we erop toe dat je contract met de juiste einddatum en meterstanden wordt afgesloten. Je zal dus enkel betalen voor de kilowatturen die je verbruikte.
  • Je vermijdt dat je contract wordt afgesloten met geschatte meterstanden: 
    Als de klant vraagt om het contract af te sluiten en we niet in het bezit zijn van een correct ingevuld energieovernamedocument, wordt er een speciale procedure van de netbeheerder gelanceerd. We sluiten het contract dan af met geschatte meterstanden. In dit geval ontvang je een slotfactuur met geschatte meterstanden, die vaak niet correct zijn. Je kan dan door middel van een energieovernamedocument alsnog je meterstanden (en dus ook je factuur) laten aanpassen.

Conclusie 

Zoals je ziet, heeft je meterstanden correct doorsturen naar je netbeheerder alleen maar voordelen.  Je kan ze achteraf nog wel aanpassen, maar dan heb je geen zekerheid dat de netbeheerder dit accepteert.

Interesse in meer tips en tricks om je energiecontract te beheren? Neem dan zeker een kijkje op onze blog!

Recente artikelen

Stijging van distributie- en transportkosten in België

Sinds 1 januari 2025 zien Belgische consumenten de kosten voor distributie en transport van elektriciteit en gas stijgen. Deze verhoging, goedgekeurd door de energieregulatoren (CREG, Vlaamse Nutsregulator (VREG), BRUGEL), heeft als doel de moderniseri...

Lees het artikel

Mega’s terugblik op 2024: groei en avontuur alom!

Het jaar 2024 was een bijzonder dynamisch jaar voor Mega, vol hoogtepunten en avontuurlijke campagnes. We hebben onze horizon verbreed, nieuwe collega’s verwelkomd, en spannende nieuwe initiatieven gelanceerd. Daarom is het tijd voor een terugblik op...

Lees het artikel

Eindejaarsfeesten: tips om te vieren terwijl je bespaart!  

De eindejaarsfeesten staan vaak gelijk aan grote uitgaven, zowel financieel als op het gebied van energie. Het is echter mogelijk om op een duurzame manier de feestperiode door te komen! Hier zijn een paar tips om je daarbij te helpen.   

Lees het artikel

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant