Sluipverbruik terwijl je slaapt

21-08-2024 / Nina

Elf uur ‘s avonds, je ligt lekker in bed na een dag hard werken. Je doet het licht uit en alles is stil in huis. De sluipverbruikers blijven wakker terwijl jij langzaam in een diepe slaap valt. Je was je daar misschien niet bewust van, maar na het lezen van dit artikel weet je er meer over!

De bekendste boosdoener: de verwarming

sluipverbruikDe verwarming vertegenwoordigt op elk moment van de dag een groot deel van onze energiefactuur. Je kan dit verbruik verlagen door de temperatuur in je slaapkamer aan te passen.

De aanbevolen temperatuur voor een optimale nachtrust ligt tussen de 16 en 18 graden. Ja, zo laag! En toch denken velen van ons dat het minstens 19 graden moet zijn om goed te slapen. In werkelijkheid verhindert een temperatuur van meer dan 18 graden net dat het lichaam zijn temperatuur verlaagt en in slaap valt.

We hebben het uitgerekend: met één graad minder op de thermostaat kan je je verwarmingsfactuur tot 7% doen dalen! Het zou dus de moeite waard zijn om de verwarming ‘s nachts een of twee graden lager te zetten. Als je het toch koud hebt, kies dan voor een dik, zacht dekbed en een warme pyjama! Daardoor worden je nachten gezelliger en je energiefactuur zal lager zijn.

Vergeet ook niet om je thermostaat in te stellen als je er een hebt, zodat de temperatuur ‘s nachts automatisch juist wordt geregeld. Dan hoef je daar al niet van wakker te liggen.

 

Sluipverbruikers die hun naam eer aandoen: apparaten op stand-by

We zijn er zo aan gewend geraakt dat we er niet meer op letten: al die apparaten die aangesloten blijven wanneer we ze niet gebruiken, ook ‘s nachts. Heb je enig idee hoeveel apparaten dit zijn? De televisie, de wifi-modem, de printer, je oplader, de magnetron, de waterkoker, het nachtlampje voor de kinderen, en ga zo maar door. Elk huishouden zou maar liefst tussen de 15 en de 50 toestellen hebben die stiekem verbruiken! En als elk apparaat een laag verbruik vertegenwoordigt, betekent dat bij elkaar opgeteld tot bijna 20% meer op je rekening. En dit voor apparaten die je niet gebruikt omdat je slaapt! Het is daarom beter om de stekkers uit te trekken van de apparaten die je niet gebruikt als je slaapt.

 

Een speciaal geval: de koelkast en de diepvriezer

sluipverbruik

Deze apparaten moeten natuurlijk dag en nacht opstaan, daar kunnen we niet omheen. We kunnen het verbruik echter beperken door de temperatuur te regelen: 5°C voor de koelkast en -18°C voor de diepvriezer is koud genoeg. Nuttig weetje: elke graad minder betekent 5% minder verbruik op jaarbasis!

Als je besluit om je toestellen te vervangen, dan is het aangeraden om energielabels te vergelijken. Om je een idee te geven: een koelkast van categorie C verbruikt twee keer zoveel als een koelkast van categorie A+. Dit kan op jaarbasis een enorme besparing opleveren!

 

Nu weet je hoe je onnodig verbruik tijdens de nacht kan vermijden en dus je energiefactuur kan verlagen. Bij Mega bieden wij goedkopere energie, ongeacht het tijdstip van de dag. Ben je al klant? Dan kan je op beide oren slapen!

Je bent nog geen klant en zou graag een betere nachtrust hebben? Je kan je besparing berekenen via onze vergelijker en je op enkele minuten inschrijven bij Mega.

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.