Hoe kies je de ideale verlichting? Onze tips!

28-10-2021 / Nina

De ideale lamp vinden én besparen op je energiefactuur? Da’s interessant! Zeker als je weet dat gemiddeld 10% van onze elektriciteitsfactuur uit verlichting bestaat. In dit artikel helpen wij je bij je zoektocht naar duurzame verlichting!   

Nu de dagen opnieuw korter worden, kunnen we steeds minder terugvallen op natuurlijk daglicht. Daarom kan het interessant zijn om eens na te denken over duurzame lampen voor je interieur, zeker nu de energieprijzen tot ongekende hoogtes stijgen.

Watt of lumen?

Verlichting koop je niet zonder enige voorbereiding. We bespreken daarom een aantal elementen waar je zeker rekening mee moet houden.

Lamp installerenAan een lamp die niet in de armatuur past, heb je natuurlijk niet veel. Kijk daarom goed na welke soort fitting of lampvoet je nodig hebt. Je vindt de code van de fitting terug op je armatuur zelf (bijvoorbeeld E27 of E14).

Twee elementen die ook belangrijk zijn bij je aankoop, zijn de hoeveelheid licht die de lamp produceert en hoeveel elektriciteit de lamp verbruikt. Deze twee zaken staan telkens vermeld op de lampen met de termen ‘lumen’ en ‘Watt’. Lumen staat daarbij voor de totale lichtopbrengst van de lamp. Een lamp van 800 Lumen geeft dus meer licht dan een lamp van 500 Lumen.

Denk bij het kopen van je lampen daarom ook aan de functie die de lamp zal moeten vervullen. Ben je op zoek naar een leeslamp? Dan zoek je eerder een lamp met 500 à 700 Lumen. Zoek je eerder sfeerverlichting? Dan is een lamp met 300 à 500 Lumen ideaal.

Watt staat daarentegen voor het vermogen van de lamp en geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe lager het aantal wattage, hoe langer de lamp mee gaat en hoe duurzamer die dus is.

LED-lampen boven!

Gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, LED-lampen: keuze genoeg!
Maar let op! Niet al deze lampen zijn even duurzaam.

De verkoop van gloeilampen en halogeenlampen is daarom sinds enkele jaren in Europa zelfs verboden (al zijn ze nog niet volledig verdwenen van de Europese markt). Gloeilampen verbruiken heel wat energie die vooral verloren gaat aan warmte waardoor ze amper licht produceren. Hetzelfde geldt voor de halogeenlampen, een soort gloeilamp die ook meer warmte dan licht geeft. Het verbod op de gloeilampen stimuleerde de opkomst van de spaarlamp. Die werd ontwikkeld om langer mee te gaan en minder energie te verbruiken.

Smart lights appSnel daarna kwamen LED-lampen op de markt. LED-lampen besparen tot 85% meer energie en gaan wel vijf keer langer mee dan de klassieke spaarlampen. Bovendien moet je bij LED-lampen ook niet inboeten op lichtproductie. Net als de spaarlampen zijn deze verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen.

Meer nog: er bestaan ‘slimme’ LED-lampen die je kan bedienen met een app op je GSM en die je dus ook van kleur kan doen veranderen. De LED-lampen zijn misschien wel duurder in aankoop, maar ze verdienen zichzelf volledig terug! Je moet ze minder vaak vervangen  en aangezien ze zo zuinig zijn, doe je er het milieu ook een plezier mee!

Diner bij kaarslicht?

Je kan het natuurlijk, net als de Denen, altijd gezellig maken met kaarsen. Maar hoewel wij dineren bij kaarslicht ook gezellig vinden, heb je in je woning vaak wel wat meer licht nodig.

Lichtplan

Weet je niet goed hoe je met verlichting het beste uit je woning kan halen? Overweeg dan om een lichtplan te (laten) maken voor je huidige of toekomstige woning. Je vertrekt daarbij vanuit de indeling, afmetingen en het interieur van je woning. Op je lichtplan kan je zien hoe het daglicht binnenvalt en op basis van al die informatie kan je beter bepalen waar er precies lichtpunten moeten komen. Hierbij houd je ook rekening met de activiteiten die in elke kamer plaatsvinden en de elementen die je graag wilt laten opvallen zoals schilderijen of speciale meubelstukken.

Warm, koud, wit of kleur?

Nu je lichtplan klaar is, heb je een overzicht van waar je best lichtpunten plaatst. Per kamer moet je vervolgens ook beslissen wat voor licht er moet schijnen.

lampen interieur

Tot slot

We bespraken in dit artikel het belang van de juiste fitting, de voordelen van LED-lampen en het nut van een lichtplan. Je bent nu volledig voorbereid om je winkelmandje op een duurzame manier te vullen! We wensen je alvast veel succes!

Op zoek naar nog meer tips om energie te besparen? Lees onze blog!

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Word klant

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.