Hoe verlaag je jouw waterverbruik? Onze tips!

02-08-2023 / Louise

Een huishouden van 4 personen verbruikt gemiddeld 110 kubieke meter water per jaar (zo’n 110 000 liter). Dat is niet niks! Zeker in de zomermaanden is het nuttig om je waterverbruik goed in het oog te houden. Met wat kleine aanpassingen is dat zo gepiept! Mega vertelt je hoe!

In juni 2023 zagen we in België geregeld het kwik stijgen tot boven de 30 graden. Hoewel juli niet de droogste maand ooit is, is het belangrijk om in de zomermaanden verstandig om te springen met water. Verschillende experts hameren al sedert enkele jaren op het belang van een structureel waterbeleid om in de toekomst beter gewapend te zijn tegen de droogte. Daarom geven we je een aantal tips om water en energie te besparen!

Waar loopt al dat water naartoe?

waterverbruik verminderen

110 kubieke meter, dat is een heleboel water. Je ziet in de afbeelding hierboven meteen wie de twee grote “winnaars” van het waterverbruik zijn: baden/douchen (36% van het jaarlijkse verbruik) en het toilet doorspoelen (31%). Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van al ons waterverbruik! Hieronder vind je tips om je verbruik te verminderen en niet alleen in de badkamer.

Vermijd onnodig waterverbruik dankzij deze 7 tips

1. Herstel lekkende kranen meteen.

Heb je ontdekt dat één van jouw kranen of de spoelbak van je toilet lekt? Probeer dit dan zo snel mogelijk te (laten) herstellen om waterverspilling tegen te gaan. Immers, een druppelende kraan of een lekkende toiletspoeling kunnen je elk jaar honderden euro’s aan verspild water kosten! Net zoals voor elektriciteits– en gasverbruik blijft de gouden regel: het goedkoopste water, is het water dat je niet verbruikt.

2. Installeer waterzuinige toestellen.

Om onnodig waterverbruik te vermijden, kun je ook waterzuinige toestellen installeren. Denk maar aan:

3. Verkies de douche boven het bad!

Er gaat niets boven een snelle douche in de zomer. Op voorwaarde dat je minder dan 10 minuten onder de douche staat, is douchen dan ook zuiniger dan een bad nemen. Tijdens een douche van 5 minuten verbruik je ongeveer 60 liter water, in tegenstelling tot de 120 à 150 liter die je zou verbruiken tijdens het nemen van een lange douche of een bad.

 

 

4. Draai de kraan dicht.

We kunnen het niet genoeg herhalen. Draai de kraan steeds dicht wanneer je deze niet gebruikt. Een lopende kraan kan tot wel 13 liter water per minuut verbruiken. Doe zowel de planeet als jouw portefeuille een plezier en installeer een kraan met bewegingsdetector of pauzefunctie.

Laat je voor je doucht het koud water lopen tot je warm water hebt? Vang dat water dan op om bijvoorbeeld je planten water te geven of het toilet door te spoelen.

 

 

5. Verzamel was tot je jouw wasmachine volledig kunt vullen.

Vermijd onnodige wasbeurten en draai pas een was als jouw was- en/of vaatwasmachine volledig vol zit. Aangezien er meer wrijving is tussen het wasgoed in een volle wastrommel zal jouw was trouwens ook schoner uit een volle wasmachine komen.

 

 

 

 

6. Vang regenwater op.

In België weten we wat regen is! Sinds 2014 is de installatie van regenwaterputten verplicht bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties. Ook al gaat het om een grote investering, haal je er alleen maar voordelen uit. Dankzij het opgevangen water verspil je immers niet langer kostbaar drinkwater wanneer je jouw planten water geeft, poetst, de wc doorspoelt, de auto wast, … Bovendien kun je ook jouw was- en vaatwasmachine aansluiten op je regenwaterton!

 

 

7. Bespaar water in je tuin.

économie eau jardin

Onze tuinen krijgen tijdens droge, warme zomers heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk dat je jouw tuin op een slimme manier voorziet van het nodige water.

Geef je planten best vlak na zonsopgang of ‘s avonds laat water. De bodem is op dat moment vochtiger waardoor jouw planten meer tijd hebben om het water op te nemen. Als je jouw planten op het warmste moment van de dag water geeft, zal het water meteen verdampen en kunnen jouw planten zelfs verbranden! Dat zou zonde zijn!

Overdrijven is nooit goed. Wees daarom niet té genereus wanneer je jouw verschillende planten besproeit. Heel wat planten hebben namelijk helemaal niet zoveel water nodig. Geef dus elke soort plant apart water en vermijd waterverspilling.

 

Tot slot…

Wanneer je vooruitgang ziet, word je meteen gemotiveerd om je goede gewoontes verder te zetten. Noteer dus regelmatig je meterstanden om de impact van onze tips op jouw water- en energieverbruik te zien. Wanneer je ziet dat jouw verbruik ineens de hoogte in schiet, is er mogelijk ergens een lek dat je best zo snel mogelijk oplost!

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer tips om energie én geld te besparen!

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.