Hoe mijn huis verwarmen?

24-08-2021 / Dieter

U kan uw huis verwarmen met gas, elektriciteit, pellets, microwarmtekrachtkoppeling of biomassa. Het is dus niet altijd evident om de juiste installatie te kiezen.

Onze expert geeft in dit artikel meer uitleg over de verschillende opties om u te helpen met het maken van een keuze. Als we weten dat verwarming bijna 75% van het energieverbruik van een gezin vertegenwoordigt, dan is het de moeite waard om de verwarmingsinstallatie te kiezen naargelang uw gewoontes.

Uw huis verwarmen met gas of mazout?

Entretien Chaudiere

Deze twee soorten brandstoffen worden vaak genoemd als de meest gebruikte brandstoffen, elk met zijn voor- en nadelen.

De installatie

Aardgas lijkt minder duur als mazout. Niet alleen omdat u voor aardgas geen tank nodig hebt, maar ook omdat de gemiddelde prijs van een verwarming op gas in het algemeen voordeliger is dan een verwarming op mazout. Vergeet niet dat er heel wat premies bestaan zowel voor een installatie op gas als een installatie op mazout.

Onderhoud

Een verwarming op aardgas moet elke 3 jaar onderhouden worden, terwijl een verwarming op mazout elk jaar een onderhoud nodig heeft.

Brandstofprijs

Deze twee brandstoffen zijn gevoelig voor prijsschommelingen. Op lange termijn is mazout niet echt de meest voordelige energie aangezien de wereldwijde reserves blijven dalen. Daarnaast is er ook nog het probleem van de klimaatopwarming en de politieke instabiliteit in enkele petroleumlanden. Het aardgas is ook volatiel, maar minder dan mazout. Uw energieleverancier Mega kan echter de energieprijs vastleggen op lange termijn. Zo ondervindt u geen invloed van de fluctuaties op de markt. Bovendien kan u uw gasfactuur maandelijks betalen terwijl u één of twee keer per jaar betaalt voor mazout. Voor gas kan u dus uw betalingen meer spreiden.

Impact op het milieu

Aardgas wordt beschouwd als een ecologische brandstof want de CO2-uitstoot is minder (38%) dan die van mazout. Maar de laatste jaren is er heel wat vooruitgang geboekt aangaande het verbrandingsproces van mazout. Het zwavelgehalte in mazout kon daardoor flink beperkt worden. Dit is dus duurzamer dan voorheen.

Rendement

De gasketel met rookgascondensor heeft in het algemeen een rendement van 100 à 110%. Deze verbruikt minder energie en is dus ecologischer dan de klassieke gasketel op aardgas.
Naast de klassieke ketel en de condensatieketel, bestaat er ook de lagetemperatuurketel: deze werkt op een verschillende manier want het water wordt op een lagere temperatuur opgewarmd (40%) dan de andere apparaten terwijl het toch een rendement heeft van gemiddeld 90 à 95%.
Ten slotte is er nog de traditionele gasketel die stilaan verdwijnt ten voordele van de condensatieketel. Deze heeft gemiddeld een rendement dat lager is dan 90%.

Of uw huis verwarmen met een elektrische verwarming…

chauffage_électrique

Het is zo dat deze verwarmingsmethode duurder is aangezien de energieprijs per kWh duurder is dan de prijs van gas. Er zijn echter wel heel wat voordelen die we niet mogen negeren:

Makkelijk te installeren: het is niet nodig om grote werken uit te voeren zoals bij andere verwarmingssystemen. Een simpele aansluiting van elektrische radiatoren volstaat. Het is dus voordeliger om het te installeren.
Makkelijk te gebruiken en te onderhouden: het wordt geregeld via een algemene thermostaat in de plaatsen die u wilt.
Proper: niet nodig om een brandstof op te slaan, dus geen afval in vergelijking met hout of mazout.
Er is een grote keuze aan apparatuur die aangepast kan worden aan verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld een aanvullend verwarmingstoestel.
Comfort en rendement: de nieuwe modellen willen altijd efficiënter zijn en brengen de warmte op eenzelfde manier over met weinig warmteverlies. Bijvoorbeeld een vloerverwarming: deze heeft een hogere installatiekost en geeft hetzelfde warmtegevoel dan een verwarming op gas.

Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen met een warmtepomp?

Kiezen voor een verwarming op biomassa of microwarmtekrachtkoppeling?

Pellets- Biomasse

BIOMASSA
Verwarming op biomassa is een efficiënt verwarmingssysteem die een organische materie (plantaardig of dierlijk) gebruikt als energiebron. Er worden voornamelijk hout of subproducten van hout (pellets of brandhout) gebruikt als brandstof. Het is een duurzaam alternatief voor fossiele energie.
Het functioneert volgens hetzelfde principe dan een verwarming met klassieke brandstof. Het kan dus gebruikt worden om de woning te verwarmen, maar ook om warm water te produceren.
Het is noodzakelijk om een opslagruimte te hebben.
Als investering is het redelijk prijzig, maar op lange termijn is het een efficiënt systeem met een rendement van om en bij de 90%. Weet wel dat er aankooppremies zijn voor dit type installatie per regio.

chaudière_mircorcogénération_maisonjpgchaudière_mircorcogénération_maisonjpg

MICRO-WARMTEKRACHTKOPPELING
Micro-warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel via elektriciteit als aardgas warmte produceert. Dit systeem zorgt dus voor de verwarming en de productie van warm water.
Er bestaan momenteel 3 installatietypes: een apparaat met interne verbrandingsmotor, brandstofcellen en apparaten met een externe verbrandingsmotor (motor Stirling).
Wij schatten dat dit type verwarming een rendement heeft van 60 tot 80%. Hoewel er heel wat premies bestaan, analyseert u toch best eerst uw behoeften want het blijft een dure investering.

Ten slotte willen we er u aan doen herinneren dat het belangrijk is om op voorhand na te kijken over welke energiebronnen u beschikt. Daarnaast houdt u ook best rekening met de isolatie van uw woning. Een goed geïsoleerde woning moet natuurlijk minder opgewarmd worden.

U moet dus deze twee bijkomende elementen zeker in rekening nemen in de keuze van uw verwarmingsinstallatie.

Aarzel niet om onze blog te raadplegen om andere tips te ontdekken om energie te besparen.

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Word klant

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.