Duurzame ontwikkelingen op volle toeren!

31-07-2024 / Nina

Groene energie is in opmars in Europa en ook in België. Enkele duurzame ontwikkelingen zorgen ervoor dat we in de toekomst nog meer gaan kunnen genieten van groene energie. Ook bij Mega wordt er stevig geïnvesteerd in groene energie via verschillende projecten.

Europese energie-eisen voor alle lidstaten tegen 2030

Het Europees Parlement heeft in 2023 de richtlijn voor hernieuwbare energie in Europa bijgesteld. In 2018 werd gesteld dat tegen 2030 35% van de groene stroom afkomstig zou moeten zijn van hernieuwbare energiebronnen. Deze ambitieuze doelstelling werd nog hoger opgeschroefd naar 42,5%. Met deze doelstelling hoopt de Europese Unie hiermee zijn afhankelijkheid van ingevoerde energie te verlagen. Bovendien blijkt deze ingevoerde energie Europa jaarlijks zo’n 350 miljard euro te kosten. In 2021 behaalde België de Europese doelstellingen voor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het totale energieverbruik. De minimumeis van Europa was 13%, terwijl België 12,44% behaalde. Het ‘tekort’ werd aangevuld met de aankoop van hernieuwbare energie bij andere lidstaten. Daardoor werd het  aandeel van hernieuwbare energie op 13,01% van het eindverbruik van de Belgen gebracht.

Duurzame ontwikkelingen in Europa en België

Europa

De EU heeft als doel om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen en om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om deze doelstellingen te behalen, moeten we de energietransitie versnellen. In 2023 versnelde Europa dan ook aanzienlijk: Veel van deze veranderingen zijn het gevolg van de dalende vraag naar elektriciteit in 2023 (-3,4% ten opzichte van 2022), maar het ziet er niet naar uit dat die trend zich zal verderzetten. Om de fossiele brandstoffen zo snel mogelijk terug te dringen, zullen hernieuwbare energiebronnen gelijke tred moeten houden met de stijgende vraag. Alleen zo zullen klimaatdoelstellingen van de EU uiteindelijk bereikt worden.

Belgiëatomium bruxelles

Ook in België zien we een toename van hernieuwbare energie. Nooit eerder werden er zoveel daken voorzien van zonnepanelen als in 2023. Daarnaast is de elektriciteitsmix ook aan het veranderen: vandaag volgt 19,8% van het elektriciteitsverbruik in België uit hernieuwbare energiebronnen. Bovendien zien we nog meerdere initiatieven naar boven komen die de energietransitie moeten bevorderen.

Groene overheidsobligaties

champs avec éoliennesDe Belgische staat gaf in 2018 het startschot voor de eerste uitgifte van groene staatsobligaties, voor zowel institutionele als privé-investeerders met een looptijd van 17 jaar. De opbrengst hiervan gaat naar 5 prioritaire sectoren: transport (openbaar vervoer), energie-efficiëntie, hernieuwbare energie (offshore windenergie), circulaire economie en biodiversiteit.

Er zit energie in onze bodemgeothermie fonctionnement

In de regio’s Brussel, Limburg, Antwerpen en Henegouwen zijn onderzoeken lopende om uit te zoeken of geothermie een mogelijkheid biedt om duurzame energie te winnen. In Antwerpen werden de verwachtingen ruimschoots overschreden. Ook in de andere regio’s zijn de eerste resultaten meer dan positief. In Beerse werd in 2023 een geothermiecentrale in gebruik genomen om de hele site van Janssen Pharmaceutica te voorzien van de nodige energie. Dit kan de CO2-uitstoot van Janssen in België met maar liefst 30% verminderen!

Energiedelen

maison avec des panneaux solaires sur le toitSinds juli 2022 is het mogelijk om in Vlaanderen jouw opgewekte energie te delen met anderen of met jezelf (op een ander leveringspunt zoals een tweede verblijf). Daardoor is het mogelijk om lokaal geproduceerde energie te delen met consumenten die er anders geen toegang toe zouden hebben. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Op de website van Fluvius kom je meer te weten! Het idee om samen te werken voor een duurzame toekomst wint aan populariteit, want in Kortrijk kunnen inwoners sinds kort ook zonnedelen. Kortrijkenaars kunnen gezamenlijk investeren in zonnepanelen die de stad zelf aanlegt.

En Mega?

Ook bij Mega streven we naar een duurzame toekomst.  Zo kun je de impact van je gasverbruik op het klimaat compenseren via ons gecertificeerd compensatiemechanisme, in samenwerking met CO2logic. Hierdoorbalance avec des feuilles et du co2 hebben we in 2022 het Guangdong Guanshan Wind Power Project kunnen steunen en maar liefst 9134 ton CO2 gecompenseerd. Onze groene elektriciteit komt voor 70% van lokale producenten. De overige 30% is “grijze elektriciteit” die we op de markt kopen en compenseren door garanties van oorsprong aan te kopen bij groene producenten. Zo werken we zelfs met grijze stroom aan een “schonere” toekomst.

Samengevat

De Europese doelstellingen worden ambitieuzer waardoor meer hernieuwbare energie nodig is. België ziet positieve trends, maar kan nog verbeteren. Steeds meer Belgen investeren in hernieuwbare technologieën en ondertussen beidt Mega een duurzaam alternatief met groene energie tegen voordelige tarieven. Een klimaatneutraal Europa lijkt dichterbij dan ooit. Samen maken we het verschil!

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.