Distributiekosten 2023: wat verandert er?

05-06-2023 / Charlotte

Wanneer je jouw energiefactuur onder de loep neemt, zal je vaak focussen op de energieprijs per kWh. Dat is logisch, maar je energiefactuur bestaat uit meerdere elementen die samen het totaalbedrag opmaken. Eén van die onderdelen zijn de distributiekosten, die elk jaar worden aangepast. Wat verandert er in 2023 voor de distributiekosten? Je leest het hieronder.

Wat zijn de verschillende onderdelen van mijn energiefactuur? 

Je energiefactuur, da’s niet louter de prijs van je energie per kWh. Elke energierekening bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Energiekosten: de prijs per kWh en de jaarlijkse vaste vergoeding;
  2. Nettarieven: de distributiekosten en transportkosten van jouw netbeheerder;
  3. Belastingen en toeslagen/heffingen;
  4. BTW.

Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat alleen de energiekosten naar je energieleverancier zullen gaan. De nettarieven (net zoals de belastingen en toeslagen) vallen onder de verantwoordelijkheid van je netbeheerder en/of de staat (of de gewesten). Jouw energieleverancier factureert het totaalbedrag aan jou en zal dat bedrag vervolgens “herverdelen” onder de verschillende spelers op de energiemarkt.

In dit artikel zullen we het voornamelijk hebben over de nettarieven, waaronder dus de distributie- en transportkosten vallen die ook betrekking hebben op het onderhoud en uitbreiding van het energienet. Deze nettarieven zijn voor alle energieleveranciers hetzelfde, maar ze kunnen verschillen afhankelijk van jouw netbeheerder en jouw woonplaats.

Distributiekosten in 2023

Elk jaar bepalen de energieregulatoren (CREG, VREG, BRUGEL en CWAPE) in welke mate de netbeheerders hun distributietarieven (al dan niet) kunnen verhogen. Daarbij wordt rekening gehouden met eerdere tariefdalingen in de voorgaande jaren. Netbeheerders mogen immers hun tarieven terug verhogen (in lijn met de inflatie) na enkele jaren van verlagingen.

Vlaanderen 

In Vlaanderen heeft de VREG een verhoging van 3% van de distributiekosten goedgekeurd. Een huishouden met een elektriciteitsverbruik van gemiddeld 3.500 kWh betaalde in 2022 ongeveer 310 euro (exclusief btw).  In 2023 zullen de distributiekosten voor datzelfde gezin met 15 euro stijgen, wat een totaalbedrag van 325 euro oplevert.

Voor gas stijgen de distributiekosten met ongeveer 11%. In 2022 bedroegen die kosten 206 euro voor een verbruik van 17.000 kWh. Dit bedrag zal in 2023 met 21 euro stijgen tot 227 euro.

De totale stijging van de distributiekosten voor elektriciteit en gas zou dus neerkomen op 35 euro voor een gemiddeld huishouden. We mogen daarbij ook de introductie van het capaciteitstarief in Vlaanderen niet uit het oog verliezen. Deze nieuwe manier om jouw nettarieven te berekenen werd ingevoerd op 1 januari 2023 en houdt rekening met de maandelijkse pieken in jouw verbruik. Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger je nettarieven zullen zijn. Voor meer informatie over het capaciteitstarief kan je terecht in onze FAQ.

Bron: VREG

Wallonië 

Ook in Wallonië merken we een stijgende tendens op. Vier van de Waalse netbeheerders (RESA, AIESH, AIEG en REW) hebben hun distributiekosten voor 2023 met 15 à 20% verhoogd. Ores heeft aangekondigd dat hun distributiekosten in 2023 niet zullen stijgen.

Een huishouden met een verbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ‘s nachts zal de distributiekosten in 2023 bijgevolg zien stijgen van 274 euro (in 2022) tot 315-330 euro. Dat is een stijging van 41 tot 56 euro per jaar.

Voor gas zou voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 34.890 kWh het distributietarief stijgen van 686 euro (in 2022) tot 788-943 euro in 2023. Dat is een stijging van 102 tot 257 euro.

Bron: CWAPE

Brussel

In Brussel mag de stijging van de nettarieven (net als in Vlaanderen) niet meer dan 3 tot 4% bedragen ten opzichte van 2022. Voor een elektriciteitsverbruik van 1.600 kWh (dag) en 1.900 kWh (nacht) zullen de nettarieven stijgen van 235 euro (2022) tot 245 euro in 2023, een stijging van 10 euro per jaar.

In 2022 zou een huishouden dat jaarlijks 12.728 kWh gas verbruikt in Brussel gemiddeld 170 euro betalen. In 2023 zal dat cijfer stijgen tot 177 euro (dus 7 euro meer).

Bron: Sibelga

Hoe komt het dat de distributiekosten stijgen?

De netbeheerders vragen eerst de toestemming aan de energieregulatoren om de nettarieven te verhogen. Zij leggen het als volgt uit: de verhoging van de distributiekosten is simpelweg te wijten aan de inflatie. Allereerst is er de stijging van de materiaalprijzen, zoals bijvoorbeeld de prijs van kabels. Die is intussen met meer dan 60% gestegen. Ten tweede speelt ook de indexering van de lonen van de werknemers mee. Ten slotte mogen we natuurlijk de stijging van de energieprijzen niet vergeten, waar ook de netbeheerders de weerslag van voelen.


Tot slot… 

Hoewel ze niet het merendeel van je energiefactuur uitmaken, hebben de distributiekosten wel degelijk een invloed op je jaarlijkse energiebudget. Daarom is het zeker belangrijk om je energieverbruik in het oog te houden. Hoewel de energieprijzen aan het dalen zijn, zijn de distributie- en transportkosten gestegen en vaak is dat bedrag ook nog eens afhankelijk van je energieverbruik.

Voor meer informatie over de energiemarkt kan je terecht op onze blog.

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.