Renovatie- en isolatiepremies? Alles wat je moet weten voor jouw project in 2024

19-09-2024 / Charlotte

Grote plannen om jouw huis te renoveren of te isoleren om je woning energie-efficiënter te maken? Goed nieuws, want ook in 2024 zijn er enkele premies om je financieel een duwtje in de rug te geven. Wij leggen uit hoe je ze kunt aanvragen en we geven je de laatste updates over de renovatie- en isolatiepremies per regio.

De afgelopen jaren heeft de volatiliteit van de energiemarkt de prijzen opgedreven, waardoor het ontzettend belangrijk werd om effectief minder te verbruiken en je woning zo energiezuinig mogelijk te proberen maken. Ben jij klaar voor een energiezuinig project? Het goede nieuws is dat er heel wat renovatiepremies beschikbaar zijn om jou te helpen! Bovendien blijft het btw-tarief van 6% voor renovatiewerkzaamheden nog steeds van kracht voor particuliere woningen ouder dan 10 jaar, op voorwaarde dat de werken worden uitgevoerd door een erkende aannemer. Dit is een extra stimulans om jouw renovatieproject uit de startblokken te doen schieten!

In Vlaanderen

In Vlaanderen is het systeem voor de toekenning van de verschillende renovatie- en isolatiepremies in twee verdeeld: Mijn VerbouwPremie enerzijds en de EPC-labelpremie anderzijds.

Mijn VerbouwPremie

Sinds 2022 worden een aantal energiepremies en renovatiepremies van samengebundeld in Mijn VerbouwPremie en anno 2024 is dat nog steeds het geval. Het vereenvoudigt de aanvraagprocedure voor verschillende premies voor isolatie, dakrenovatie of de installatie van hernieuwbare energiesystemen (zoals warmtepompen en zonneboilers). Het bedrag van de premie is afhankelijk van de soort werkzaamheden, de status van de bewoner (huurder of eigenaar) en het inkomensniveau. Voor de werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw gelden specifieke voorwaarden, die je kan terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Het platform omvat premies voor verschillende werkzaamheden. Voor de mogelijke bedragen verwijzen we je graag door naar de online simulatietool van de Vlaamse overheid.

EPC-labelpremie 

De premie voor een verbeterde EPC-waarde van een woning blijft geldig tot 2024. Wanneer je een woning aankoopt met een EPC-label van D-, E- of F en deze renoveert naar een A- of B-label, kan je tot 5.000 euro terugkrijgen met deze premie. Dit geldt voor renovaties die binnen 5 jaar na aankoop van de woning worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari 2025 zal de EPC-labelpremie mee worden ondergebracht in het loket van Mijn VerbouwPremie. 

Veranderingen in 2024 

Het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief geïntroduceerd in Vlaanderen. Dit betekent dat de netwerktarieven niet langer alleen worden berekend op basis van het totale jaarverbruik, maar ook op basis van de maandelijkse pieken in je verbruik. Zo worden verbruikers gestimuleerd om hun verbruik zoveel mogelijk te spreiden om overbelasting van het net te voorkomen. Dit systeem blijft van toepassing in 2024.

In Wallonië

Vereenvoudiging: werken zonder verplichte audit 

In Wallonië wordt de vereenvoudiging van de subsidieaanvraagprocedure, die in 2023 werd ingevoerd, in 2024 voortgezet. Je hoeft dus niet langer een audit laten uitvoeren als je bijvoorbeeld jouw dak laat renoveren (zonder prijslimiet) of als je kleine werken uitvoert (maximaal 6.000 euro exclusief btw) met het oog op energiebesparing of het gezonder maken van je woning.

Voor dakisolatie wordt de premie nu berekend in €/m³. Als je beroep doet op een aannemer, dan kun je €10/m² ontvangen. Ga je liever zelf aan de slag, dan bedraagt de premie €4/m².

De premie voor de installatie van duurzame verwarmingssystemen (zoals warmtepompen) is verlengd tot 31 december 2025. Het is ook nog steeds mogelijk om premies te ontvangen als je de werken zelf uitvoert. Die bedragen kunnen variëren naargelang het werk dat al dan niet door een professional wordt uitgevoerd.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Waalse overheid.

In Brussel

De RENOLUTION-premies 

Sinds 1 januari 2022 spreekt men niet meer van ‘energiepremies’ in Brussel, maar van de RENOLUTION-premies. Onder deze noemer werden subsidies voor energie, woningrenovatie en gevelrenovatie samengebundeld. De aanvragen dien je in nadat je de werken in kwestie hebt uitgevoerd. Daarom is het ook belangrijk dat je best voor je aan werkzaamheden begint, controleert of de werken in aanmerking komen voor premies. Je kunt meer informatie terugvinden op de website van Leefmilieu Brussel.

Het ECORENO-krediet

Als je renovatie- en/of isolatiewerken uitvoert, kun je naast de premies ook gebruik maken van een voordelige rentevoet van 0 tot 1%. Ook deze lening is nog steeds beschikbaar voor renovaties en isolatie. Afhankelijk van jouw dossier kan het gaan om een consumentenkrediet of een hypothecair krediet. Neem een kijkje op de website van Leefmilieu Brussel voor meer informatie.

Gemeentelijke premies

Naast de financiële hulp die door de Staat of de Gewesten wordt aangeboden, blijven een aantal gemeentes ook premies aanbieden om energiebesparende werken aan te moedigen. Neem bij renovatie- of isolatieplannen dus zeker contact op met de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeente om na te gaan of er bepaalde premies beschikbaar zijn.

Tot slot… 

Besluit je om renovatie- of isolatiewerken uit te voeren om jouw woning energiezuiniger te maken? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor één van de bovengenoemde premies. Hoewel een renovatie een grote investering is, helpt het je wel om heel wat energie te besparen en je energiefacturen te verlagen. Weet je niet goed waar te beginnen? Door een energieaudit te laten uitvoeren, kom je te weten welke werken in jouw woning het belangrijkst of dringendst zijn en waarmee je de grootste energiebesparingen kunt bekomen.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog om op de hoogte te blijven van de energiemarkt!

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.