Mythes over elektriciteitsverbruik

26-08-2021 / Nina

Er bestaan nog altijd heel wat misverstanden over elektriciteitsverbruik. Wij ontkrachten de meest voorkomende mythes één voor één zodat je je verbruik kan doen dalen én geld kan besparen.

1 – Een oplader die in het stopcontact zit maar niet wordt gebruikt, verbruikt geen elektriciteit.

Verlengkabel met opladersFout! We zullen het blijven herhalen: opladers in het stopcontact of apparaten op stand-by verbruiken nog altijd energie. Het verbruik is dan misschien wel laag, maar het is er wel en het is bovenal nutteloos. 

Denk er dus steeds aan om je opladers uit het stopcontact te halen zodra je smartphone of computer is opgeladen. Ongeveer 10% van het jaarlijks verbruik van een huishouden kan gelinkt worden aan dergelijk sluipverbruik. Als je weet dat een huishouden jaarlijks ongeveer 3100 kWh verbruikt en dat dat ongeveer € 1000 kost, is de som snel gemaakt. 

 

2 – Ik kan niets veranderen aan mijn energiefactuur.

Fout! Er zijn een aantal vaste prijzen waar je inderdaad niets aan kan veranderen zoals distributiekosten of belastingen (die opgelegd worden door de staat en dus bij elke leverancier dezelfde zijn). Aan je elektriciteitsprijs kan je daarentegen wel iets doen. Houd steeds de marktprijzen in de gaten en vergelijk deze met de prijzen van je contract. Als Mega-klant kan je altijd je tariefvoorwaarden raadplegen in je myMega klantenzone. Onze huidige tarieven vind je hier.  

3 – Een overvolle diepvriezer verbruikt meer elektriciteit dan een lege diepvriezer.

DiepvriezerFout! Een lege diepvriezer zal zich immers vullen met ijs. Ter informatie, een ijslaag van 2 millimeter breed zorgt al voor een bijkomend verbruik van ongeveer 10%. 

Al is een overvolle diepvriezer ook niet ideaal omdat de lucht dan niet kan circuleren. Je moet dus een goede balans vinden: niet te veel, niet te weinig. Vergeet ook niet dat je verbruik kan stijgen wanneer je het deurtje van je diepvriezer te vaak opent. De temperatuur zal dan stijgen en bijgevolg moet het toestel meer verbruiken om opnieuw af te kunnen koelen.  

 

4 – Je moet de kortste programma’s gebruiken voor je vaatwasser en wasmachine. 

Fout! Het kortste programma is niet per se het meest economische. Dat geldt zowel voor de vaatwasser als voor de wasmachine. Beide apparaten hebben vaak een “eco”-programma. Dat duurt vaak langer omdat er (af)gewassen wordt aan een lagere temperatuur. Water opwarmen is bij deze machines immers de grootste energievreter. 

Bij langere programma’s zullen je wasproducten (zowel tabletten als vloeibare producten) bovendien ook doeltreffender zijn. Ze hebben dan immers meer tijd om te werken. Die tijd hebben ze bij korte programma’s niet.  

Een andere mythe over de vaatwasser is dat met de hand afwassen goedkoper is. Dat is FOUT.  Een vaatwasser gebruikt minder water, minder product en minder energie. Je bespaart er ook zelf tijd mee! 

Denk er dus vooral aan om je vaatwasser pas op te zetten wanneer deze volledig gevuld is en de vaat niet op voorhand af te spoelen.  

 

5 – Water opwarmen met een elektrische waterkoker verbruikt meer energie dan met een pot op het vuur.

WaterkokerFout! Op vlak van verbruik, is het beter om een elektrische waterkoker te gebruiken. Het water staat dan rechtstreeks in contact met weerstand. Bijgevolg zal het water in een elektrische waterkoker sneller koken dan in een pot op een kookplaat (of deze nu keramisch is, op inductie werkt of op gas). 

 

 

 

 

 

 

6 – Je boiler afzetten tijdens je vakantie is nutteloos.

Fout! Of je nu thuis bent of niet, je boiler zorgt ervoor dat de gevraagde temperatuur behouden blijft. Om dat te kunnen doen, slaat de boiler regelmatig aan. Op deze momenten verbruikt de boiler water en energie om het water op te warmen.  Zodra je meer dan 3 of 4 dagen afwezig bent, kan het dus interessant zijn om de boiler uit te schakelen. Sommige modellen beschikken ook over een “vakantie”-modus die je dan kan inschakelen. 

 

7 – LED-lampen verbruiken niet minder dan halogeenlampen of klassieke gloeilampen.

Verschillende soorten lampenFout! Over het algemeen zijn LED-lampen weliswaar duurder dan halogeenlampen of andere klassieke lampen. Daar is echter een goede reden voor. LED-lampen hebben een levensduur van wel 30 jaar. Andere types lampen gaan daarentegen maar 3 jaar mee. Verder verbruikt een LED-lamp tot 85% minder dan andere types. Gezien de hoeveelheid lampen in een woning, kan deze besparing zeker tellen! 

 

Tot slot…

Hebben deze feiten je verrast? Dacht je dat sommige van deze mythes waar waren? Ontdek nog meer over de energiemarkt op onze blog

 

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Word klant

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.