Energieverbruik van de Belgen: we zien een tendens

28-05-2021 / Dieter

Als je je gemiddeld energieverbruik kent, dan kan je gemakkelijker energietarieven vergelijken en het beste tarief voor jou vinden! We vertellen je hieronder hoe je jouw verbruik berekent en je komt ook meer te weten over de evolutie van het gemiddeld elektriciteitsverbruik van de Belgen.

 

Je verbruik berekenen

Je vindt je verbruik van een bepaalde periode natuurlijk terug op je afrekening. Dit is de gemakkelijkste manier. Soms wil je echter niet wachten op je afrekening en nu je verbruik kennen.

In dat geval kan je regelmatig zelf je meterstanden opnemen om je verbruik te berekenen. Je verbruik is dan het verschil tussen de huidige en de vorige meterstand.

Valt jouw verbruik rond het gemiddelde van een Belgisch gezin of verbruik je meer? Misschien verbruik je minder dan het gemiddelde gezin, proficiat! Als je nóg minder wil verbruiken, lees dan zeker verder voor tips!

 

Gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin

Hoeveel elektriciteit verbruikt een Belgisch gezin per jaar? We vonden de volgende gemiddelden:

Dit zijn natuurlijk algemene cijfers. Als je jouw verbruik gaat berekenen, dan kan dit heel erg afwijken. Je elektriciteitsverbruik wordt namelijk door verschillende factoren bepaald. Zo is het afhankelijk van het aantal personen dat bij je woont, of je een enkelvoudige of tweevoudige elektriciteitsmeter hebt en of je apparaten energiezuinig zijn of niet.

 

Evolutie van het gemiddeld verbruik

Ons elektriciteitsverbruik verlagen is soms een echte uitdaging. Gelukkig zien we sinds enkele jaren een dalende lijn in het elektriciteitsverbruik van de Belgen. Volgens de federatie van de netbeheerders van gas en elektriciteit (Synergrid) was er een verlaging van ongeveer 6% in de laatste 10 jaar. Dit komt vooral door innovatie, hogere efficiëntie en digitalisatie van apparaten en onze nieuwe manier van leven.

Energie-efficiëntie van elektrische huishoudapparaten

energieverbruik

Elektrische huishoudapparaten zijn overal in ons dagelijks leven en vertegenwoordigen een groot deel van ons energieverbruik (60%). Sinds enkele jaren zetten verschillende merken zich in om innoverende producten op de markt te brengen zodat jij je energieverbruik kan verlagen.

De energie-efficiëntie wordt vaak aangegeven op deze apparaten met een label van A tot G. Vergeet niet dat deze labels een update hebben gekregen in maart van dit jaar! Als je er zeker van wil zijn dat je een energie-efficiënt apparaat koopt, dan kies je best voor een apparaat met een label van C of hoger.

Digitalisatie van apparaten

We kunnen steeds meer met onze apparaten, dankzij domotica. Met domotica kan je onder andere de verlichting, verwarming, audio of ventilatie in je huis automatisch besturen. Zo kan je tegenwoordig vanop afstand de volgende zaken te regelen:

Zonnepanelen

We laten vaker zonnepanelen installeren. Dit is goed nieuws voor het milieu! Je kan namelijk (een groot deel van) je eigen energie opwekken. Omdat je geen of weinig energie moet aankopen van leveranciers, bespaar je ook nog eens op je energiefactuur!

In Vlaanderen wordt de energie die je opwekt, teruggekocht door je leverancier. Opgelet: sinds 1 januari 2021 draait je digitale teller niet meer terug. Je vindt alle informatie over de nieuwe wetgeving op de website van Fluvius.

Wallonië voerde het prosumententarief in vanaf oktober 2020. Hou hier dus rekening mee als je zonnepanelen wil installeren.

In Brussel blijft de regelgeving hetzelfde. Je kan je Groenestroomcertificaten (formulier enkel in het Frans) blijven verkopen, afhankelijk van je situatie.

Renovatie

Als je woning aan opfrissing toe is, dan kan je deze renoveren. Ook dit heeft een gunstige invloed op je verbruik! Als je woning minder energie verbruikt, dan zal je hiervoor immers minder moeten betalen. Financieel sta je daar niet alleen voor. Je kan in aanmerking komen voor verschillende premies wanneer je je woning renoveert.

Alledaagse dingen: belangrijker dan je denkt!

Ook je gewoonten kunnen direct bijdragen aan een lager energieverbruik. Het is dus niet meteen nodig om nieuwe apparaten aan te kopen of aan renovaties te beginnen! Je kan je gemiddeld verbruik, en dus ook je energiefactuur, ook verlagen met de volgende simpele aanpassingen:

Doe het licht uit als je een ruimte verlaat.
Laat je wasmachine pas draaien als de trommel vol zit (da's ook nog eens goed om je waterverbruik te verminderen).
Verlaag de kamertemperatuur bijvoorbeeld van 20 °C naar 19 °C, zeker voor je gaat slapen.
Kies eens voor de eco-stand op je vaatwasser.

 

Slotwoord

Je kon in dit artikel lezen hoe het gemiddeld energieverbruik van een Belgisch gezin gedaald is in de afgelopen jaren. Dit hebben we te danken aan efficiëntere apparaten en nieuwe technologieën, maar ook aan de aanpassingen van onze eigen gewoonten.

Het gaat dus de goede richting uit, maar het is belangrijk dat onze apparaten en wijzelf blijven evolueren! Dit heeft namelijk een positief effect op het milieu, maar zeker ook op je eigen energiefactuur.

Wil je nog gemakkelijker minder betalen voor je energie? Bezoek dan onze vergelijker en bereken hoeveel je bespaart door over te stappen naar Mega!

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Word klant

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.