Back To School: 7 bespaartips voor het nieuwe schooljaar

11-09-2024 / Charlotte

De zomervakantie loopt ten einde en de start van het nieuwe schooljaar nadert met rasse schreden. In Wallonië en Brussel is dat op 26 augustus, in Vlaanderen op 2 september. Hoog tijd om schoolspullen in te slaan! En dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

De kosten om naar school te gaan, kunnen hoog oplopen, vooral als je meerdere kinderen in je huishouden hebt. Wij verzamelden 7 tips om te besparen op de aankoop van schoolbenodigdheden, zodat je kids met een mooie, gevulde boekentas naar school kunnen en er budget overblijft voor de leuke dingen.

1. Wacht niet tot de laatste minuut

Logisch, maar toch: wacht niet tot de laatste dag om je schoolbenodigdheden te kopen! Het klinkt natuurlijk nogal kort door de bocht om op 30 juni al je inkopen te doen. Echter, als je wacht tot 31 augustus loop je natuurlijk het risico om minder keuze te hebben. Het kan dan voorvallen dat je dan voor de duurdere optie zal moeten kiezen, wat de rekening serieus kan doen aantikken. Om het met een boerenwijsheid te zeggen: het leven is voor de ‘rappe’!

2. Maak een lijst met wat noodzakelijk is 

Als de school geen lijst met schoolbenodigdheden ter beschikking stelt, is dit de uitgelezen kans om er één te maken! Door op te lijsten wat je al hebt, kan je vermijden dat je onnodige dingen koopt. Er is natuurlijk veel mogelijk in de wereld van online shopping. Veel supermarkten bieden dit tegenwoordig ook aan, waardoor je in het comfort van je eigen huis gewoon zelf je lijst online samenstelt. Weet ook dat verschillende winkels een personal shopping-dienst aanbieden voor schoolbenodigdheden. Het is dus zeker nuttig om eens bij je lokale handelaars te informeren naar de diensten die zij aanbieden voor de start van het nieuwe schooljaar.

3. Samen sta je sterk

Zoals in andere sectoren kan je ook de kosten drukken door je aankopen te groeperen. Zoals in de energiesector bestaan er ook specifieke groepsaankopen voor schoolbenodigdheden. Als dit nog niet bestaat in de school van je kinderen, kan het een goed initiatief zijn om te lanceren in jouw buurt!

4. Kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Investeren in kwalitatief goede schoolspullen lijkt op de korte termijn misschien duurder, maar op de lange termijn is het vaak goedkoper.  Door meteen in kwaliteitsproducten te investeren, haal je het maximum uit je aankopen. Goedkoper materiaal gaat meestal sneller kapot en wordt daarom ook vaak in bulk verkocht. Je betaalt bijvoorbeeld beter twee tot drie keer meer voor één goede soepele tekendriehoek dan er meerdere te zien sneuvelen in de boekentas. We raden je ook aan om tijdloze spullen te kopen in plaats van items met een afbeelding van een stripfiguur of tekenfilmheld te kopen. Een trend kan immers snel voorbij zijn, en zo stapelen de ‘dubbels’ zich snel op. Er is tegenwoordig geen tekort aan merken die duurzame en betaalbare schoolspullen aanbieden!

5. Vergeet de premies niet!

De overheid heeft ook verschillende initiatieven en premies om ouders te helpen met de schoolfactuur. In België bestaat er een schoolpremie die varieert in functie van jouw woonplaats.

Vlaanderen

Iedereen kent de kinderbijslag wel, al gaat die sinds 2019 als het Groeipakket door het leven. Het bedrag daarvan varieert afhankelijk van de leeftijd van het kind:

LeeftijdBedrag
0-4 jaar22,08 euro
5-11 jaar38,64 euro
12-17 jaar55,20 euro
18-25 jaar66,24 euro

Voor gezinnen met een laag inkomen is er ook de schooltoeslag als steuntje in de rug. Je vindt meer informatie en voorwaarden op de website van Fons, de Vlaamse uitbetaler van het Groeipakket.

Wallonië

Ook in Wallonië zijn er middelen voorzien om ouders te helpen met hun uitgaven. Zo is er (naast de normale kinderbijslag) ook een schoolpremie gebaseerd op de leeftijd van je kind. Let wel: er wordt een onderscheid gemaakt tussen kinderen geboren vóór en na 1 januari 2020. De leeftijdscategorieën werden ook lichtjes aangepast. Deze bedragen worden uitbetaald in juli.

Kinderen geboren vóór 01/01/2020
LeeftijdNormaal tariefVerhoogd tarief (+ sociale toeslag)
0-5 jaar25,88 euro35,71 euro
6-11 jaar55,63 euro75,79 euro
12-17 jaar77,61 euro106,10 euro
Vanaf 18 jaar103,49 euro142,83 euro
Kinderen geboren na 01/01/2020
LeeftijdBedrag
0-4 jaar24,38 euro
5-10 jaar36,57 euro
11-16 jaar60,95 euro
Vanaf 17 jaar97,52 euro

Voor alle bedragen en voorwaarden kan je terecht op de website van FAMIWAL.

Brussel

In Brussel zijn de bedragen voor de schoolpremie hetzelfde als in Wallonië, met 1 extra categorie: jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar die géén hogere studies volgen ontvangen €60,95 per jaar. 

Als je in Brussel woont en je kind Nederlandstalig onderwijs volgt van de Vlaamse Gemeenschap, heb je recht op participatietoeslagen binnen het Groeipakket.

6. Maak je kinderen bewust

Kinderen komen makkelijk in de verleiding om elk jaar nieuwe spullen te kopen.  Dit is een kans om hen te leren hoe belangrijk het is om geld te besparen en zorg te dragen voor hun materiaal. Betrek hen bij het aankoopproces en maak ze financieel bewust: stel budgetten op voor schoolgerief en bekijk met hen of ze het verschil willen terugbetalen als ze écht een duurder artikel willen kopen.

7. Profiteer van kortingen

Door te anticiperen op je aankopen kun je het hele jaar door profiteren van promoties. Houd winkels die regelmatig promoties aanbieden in de gaten tijdens het jaar. Dit zal je helpen om een stock van noodzakelijke schoolbenodigdheden op te bouwen aan een voordelige prijs.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om het begin van het schooljaar 2024 goed voorbereid en stressvrij in te duiken. Maar bovenal: profiteer nog even van het einde van de zomervakantie!

Twijfel niet om onze andere blogartikels te lezen voor nog meer ideeën om te besparen.

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.