Met de blik op 2025 en in het licht van de energietransitie zal het energieverbruik in België een belangrijk thema blijven. Naargelang het type energie (aardgas of elektriciteit), de regio, het type woning en de verbruiksgewoonten zien we verschillen. Welke factoren dragen bij aan deze tendensen in het energieverbruik in België in 2024? We werpen een blik op de huidige trends op basis van de meest recente gegevens.
Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van Belgische huishoudens in 2024 bevond zich tussen 3.000 en 3.500 kWh per jaar (voor een standaardhuishouden). Huishoudens die gebruik maken van elektrische verwarming zien dit echter oplopen tot 7.000 à 9.000 kWh/jaar. Door het toenemende gebruik van zonnepanelen waren sommige huishoudens in staat om hun nettoverbruik verlagen door hun eigen productie te verbruiken. Dit helpt ook om energie te besparen en de afhankelijkheid het openbare elektriciteitsnet te verminderen.
We zien per regio verschillen in het gemiddelde elektriciteitsverbruik:
Deze verschillen kunnen worden verklaard door de stedelijke dichtheid, de woningtypes en de aanwezigheid van energieverslindende apparatuur.
Door volop in te zetten op isolatie en het toenemende gebruik van warmtepompen zagen we het aardgasverbruik in België dalen. In 2024 zag het er als volgt uit:
De fluctuerende energieprijzen van de afgelopen jaren spoorden de Belgische huishoudens aan om hun verbruik aan te passen. De energieprijzen in 2024 stabiliseerden enigszins, maar het consumentengedrag bleef voorzichtig, weliswaar minder restrictief dan in 2022-2023.
De aandacht voor isolatie- en energie-efficiëntie en de vervanging van oude boilers door innovatieve systemen (warmtepompen, condensatieboilers) hebben ook bijgedragen aan de vermindering van het energieverbruik.
Hernieuwbare energie in België zit in de lift. Zo werd er meer energie opgewekt via zonnepanelen, vooral in Vlaanderen en Wallonië. Dit verminderde het elektriciteitsverbruik van het net en maximaliseerde de energiebesparing.
Een zachtere winter heeft natuurlijk ook invloed het gasverbruik, wanneer de verwarming niet zo intensief opstaat. Omgekeerd doen hittegolven in de zomer het gebruik van airconditioning en bijgevolg het elektriciteitsverbruik toenemen.
Nu de energiefacturen voortdurend onder de loep worden genomen, hebben we hier enkele tips om je elektriciteits- en gasverbruik in 2025 te verlagen.
Het kiezen van een energieleverancier die interessante deals aanbiedt die zijn afgestemd op jouw behoeften kan natuurlijk ook het verschil maken als het gaat om energiebesparing.
Met 2025 in het vooruitzicht zal het elektriciteits- en gasverbruik in België een trend vertonen, dankzij een grotere energie-efficiëntie en een groter bewustzijn van de klimaatproblematiek. Een lager gasverbruik en de ontwikkeling van hernieuwbare energie dragen bij tot deze transformatie. Voor huishoudens blijven een goed beheer van het jaarlijkse verbruik en de keuze van een geschikte energieleverancier natuurlijk essentieel om de energiefactuur onder controle te houden en de impact op het milieu te beperken.
Lees zeker onze blog voor meer advies over hoe je jouw energieverbruik kunt optimaliseren en tips om volop aan energiebesparing te doen.
04 295 31 75
04 295 62 45
lundi 8h00